Ontdek de grachten Amsterdam

Amsterdams symbolische en adembenemende grachten behoren tot een van de mooiste kenmerken van Nederland en zijn op verschillende manieren te beleven. Zo heb je de populaire dagelijkse Amsterdam rondvaart van floating-amsterdam.nl, in de winter wordt er geschaatst en daarnaast wordt er jaarlijks ook een zwemevenement gehouden.
De 4 Amsterdamse grachten hebben elk hun eigen geschiedenis en bijzondere karakter. Hoor je bij de groep die de plekken rond de grachten Amsterdam al een tijd wilde verkennen, maar daar nog geen werk van had gemaakt? Wel, velen zijn het eens dat een Amsterdam rondvaart boeken de beste manier is om dat te doen. Lees verder om wat van de interessante informatie over de grachten die wordt gedeeld tijdens de rondvaart te weten.
De 4 grachten Amsterdam
De grachten die de Amsterdamse grachtengordel vormen, staan sinds 2009 officieel op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het gaat namelijk om: Het Singel, De Prinsengracht, De Herengracht en De Keizersgracht. Deze grachten hebben een aantal belangrijke functies, maar omdat het grootste deel van Nederland onder de zeespiegel ligt, is de belangrijkste waterbeheer.
Naast hun voornaamste rol in waterbeheer, kun je er ook op een natuurlijke manier ontstressen. Er zijn voor rondvaart Amsterdam ongeveer 15000 pleziervaartuigen geregistreerd. Deze boten worden bij grote evenementen in Amsterdam zoals Koningsdag en de Gay parade, allemaal ingezet. De grachten zijn ook een favoriete bestemming voor jachten uit andere delen van Nederland en Duitsland. Hiervoor zijn er liefst 8 havens beschikbaar.
Het Singel
De schipper die aanwezig is tijdens de Amsterdam rondvaart vertelt behalve interessante verhaaltjes ook belangrijke weetjes over elk van de grachten. Zo vertelt hij allereerst over Het Singel en zet hij uiteen hoe deze in de middeleeuwen eerst de stad bedekte en pas tussen 1480 en 1585 als gracht diende.
Ook vertelt hij over recente gebeurtenissen zoals de archeologische wijze waarop de vernieuwde oostelijke kademuur is aangelegd. Deze kademuur is ontstaan uit de oeroude stadsmuur die langs het Singel werd gebouwd in 1482. Daarna werd het in 1602 gesloopt, waarvan het onderste deel (gemaakt van natuurlijke stenen) tot nu toe als kade functioneert.
De Prinsengracht
Bij de Prinsengracht vertelt de gids de boeiende geschiedenis over de geweldige monumentale grachtenpanden en belangrijke gebouwen zoals de Barbarakathedraal. Hij merkt op dat er opvallend veel woonboten en steigers zijn aangelegd in 2014 en 2015.
De Herengracht
Bij de Herengracht vertelt hij graag over de indrukwekkende geschiedenis van de naam tijdens de Amsterdam rondvaart. Zo wordt deze gracht van alle grachten Amsterdam tot de belangrijkste gerekend. En een van de redenen hiervoor is dat het in de oudheid de woonplaats is geweest van enkele rijke kooplieden.
De Keizersgracht
En dan heb je als laatst de Keizersgracht. Vermeldenswaard is dat het de breedste is van alle grachten Amsterdam. Het staat ook bekend om zijn rijksmonumenten en het huis met hoofden dat in 1615 werd opgegraven door de burgermeester. Het monument dat tussen de Westerkerk en de Keizersgracht in de binnenstad van Amsterdam ligt, werd onthuld op 5 september 1987. Het bestaat uit drie roze driehoeken die op een bepaalde afstand van elkaar zijn geplaatst, maar wel zodanig dat ze samen een driehoek vormen. Wil je meer weten over deze grachten? Wij kunnen het je vertellen, maar de schipper doet dat vast en zeker beter. We zien je gauw!
