Wat zijn eigenlijk de spelregels van het prachtige spel aan een tafelvoetbaltafel?

Wat zijn eigenlijk de spelregels van het prachtige spel aan een tafelvoetbaltafel?

Het spel aan een tafelvoetbaltafel wordt al sinds de negentiende eeuw gespeeld en is in Zuid-Europa ontworpen in eerste instantie. Pas in 1921 werd er patent aangevraagd in Engeland door Harold Thornton. Hij kwam op het idee om het spel te patenteren na een wedstrijd van zijn favoriete club. In Amerika is het spel verder ontworpen en nog steeds wordt het wereldwijd gespeeld. 

International Table Soccer Federation 

Bij ieder spelen horen spelregels en zo ook bij de tafelvoetbaltafel. Maar toen het spel ontworpen werd, waren er nog geen regels. Later in de twintigste eeuw is de International Table Soccer Federation, ook wel de ITSF genoemd, opgericht. Op die manier kon het spel op één manier gespeeld worden en werden er vaste regels gehanteerd. Dat maakte het dan ook mogelijk om toernooien te spelen, wereldwijd. In Nederland zien we nog steeds dat het spel op verschillende manieren wordt gespeeld, maar ook in Nederland hebben we een overkoepelende organisatie. Maar waar let de scheidsrechter allemaal op? 

Hoe wordt het spel aan de tafelvoetbaltafel precies gespeeld? 

Er zit een verschil tussen een recreatief spel of een toernooi. Als je speelt op de camping, het kantoor of thuis dan wordt degene die als eerste 10 doelpunten scoort als winnaar aangewezen. Bij een officiële wedstrijd gaat het spel door tot 30 gescoorde ballen. De verklaring in het verschil zit hem in het feit dat er in een professioneel spel sneller wordt gespeeld. Net zoals bij een reguliere voetbalwedstrijd moet er tijdens dit spel na het 15e gescoorde punt gewisseld worden van kant. In principe wordt bij een gelijkstand van 15-15 een verlenging ingelast waarbij het eerstvolgende doelpunt de winnaar aangeeft. Er is dus geen tijdverlenging, maar alleen een verlenging voor een extra punt. 

In Nederland verschillen soms de regels nog per regio als het gaat om amateurspelen. Zo wordt in het zuiden voornamelijk bovenstaande regels gehanteerd, maar als je kijkt naar de Randstad bijvoorbeeld dan kan er verschil in zitten. Zo mag je daar bijvoorbeeld niet via een tegenstander of zijkant van de kast een punt scoren. Je mag daarnaast ook niet met de vijf poppetjes aan de middenstang een punt scoren. 

Welke trucs mogen niet tijdens het spel uitgevoerd worden? 

Sommige trucs zijn zeer verleidelijk, maar die mogen tijdens wedstrijden niet uitgevoerd worden. Je mag bijvoorbeeld niet onder de stang laten om even op adem te komen. Je mag wel twee keer een time-out van één minuut aanvragen om op adem te komen. 

Het spel aan een tafelvoetbaltafel is dus in principe overal en wereldwijd gelijkwaardig. Er zijn een paar uitzonderingen waar je op kan letten en sommige trucs zijn niet toegestaan tijdens het spel, zoals een pauze nemen zonder dat vooraf te vragen. Al zou je het niet denken, maar het spel is al in de negentiende eeuw ontworpen in Zuid-Europa en is vandaag de dag nog steeds razend populair. Je kan kiezen uit verschillende soorten tafels, zoals indoor of outdoor, maar ook tafels die je juist wél of niet kunt opklappen.

Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *