Hier moet je op letten bij het aanschaffen van nieuwe fietsband

Hier moet je op letten bij het aanschaffen van nieuwe fietsband

Net zoals je oude hardloopschoenen zou vervangen als ze versleten zijn, moet je hetzelfde doen met je fietsbanden als de tijd daar is. En net zoals je keuzes moet maken met nieuwe schoenen, geldt hetzelfde voor nieuwe banden. Je wilt er zeker van zijn dat ze goed passen, maar misschien wil je ook upgrades voor betere snelheid, duurzaamheid of gewoon allround prestaties. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je een nieuwe fietsband zoekt. Denk bijvoorbeeld na over hoe je de fiets wil gaan gebruiken, over welk wegdek je voornamelijk fietst en wat voor fietsstijl je hebt. Fiets je regelmatig op onverhard terrein? Dan heb je een ander soort band nodig dan wanneer je over asfalt fietst.

Verschillende binnenbanden om rekening mee te houden

De meeste fietsen beschikken tegenwoordig over banden met binnenbanden. De binnenband is gemaakt van rubber, heeft een ventiel voor het oppompen en heeft precies de juiste maat en vorm om in de band te passen. Wanneer je de meeste banden oppompt, pomp je eigenlijk lucht in de buis in de band, die de band vult. Mocht je vervolgens een lekke band krijgen, dan kunt u eenvoudig de band verwijderen en de binnenband vervangen of repareren om het probleem op te lossen. De nieuwste technologie is te vinden in tubeless banden, die nu beschikbaar zijn op bepaalde mountainbikes. De band en velg fungeren als een systeem om de band af te dichten en de lucht binnen te houden. Het voordeel van tubeless banden is de mogelijkheid om met een lagere spanning te werken met zeer weinig risico op lekke banden, zelfs op extreem terrein.

Kies de juiste afmetingen

Als je nieuwe banden nodig hebt, is het eerste wat je moet weten welke maat je moet hebben. Om dit te bepalen, kijk je gewoon naar de zijkant van je band. Hier vind je de maat markering of een bandenlabel met de bandenmaat erop. Gangbare formaten zijn 26 x 1,5; 26 x 2.0; 700 x 25c en 27 x 1 1/4. De meeste merken, zoals de Schwalbe fietsbanden, beschikken over banden in alle mogelijke afmetingen. Zoek gewoonweg de juiste afmeting op, en je weet zeker dat de band bij het wiel past. Wanneer je hierover twijfelt, is het altijd verstandig hulp te vragen aan een expert. Geef hem de afmetingen door, en hij vindt een passende band voor je.

Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *